Teóriák, találgatások …

Azzal, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség befejezettnek nyilvánította a 2019-2020-as NB II-es, NB III-as és megyei bajnokságokat, illetve a folytatást illetően nem adott egyértelmű iránymutatást, táptalajt biztosított a különféle találgatásoknak … Az elkövetkező néhány sorban igyekszünk összefoglalni és megszűrni ezek realitását.

Hivatalosan az NB III három csoportjának első helyezettjei feljutottak a másodosztályba, a 14-16. helyezettek, illetve a legrosszabb 13. kiesett az NB-s bajnokságból. Helyükre érkezik az NB II 18-19. helyezettje, valamint a megyei bajnokságokban élen végzettek.

Ugyanakkor az MLSZ azt már kinyilvánította, hogy az élvonalbeli klubok második csapatai lehetőséget kapnak az NB III-as nevezésre. Mindez a hétköznapi olvasatban azt jelenti, hogy az eddig is harmadosztályban szerepelt Puskás II és Honvéd II mellé csatlakozik a papíron kiesett DVTK II, DVSC II, Mol Vidi II, illetve a Borsod megyében 3. Mezőkövesd II, a Hajdúban 5. Kisvárda II, illetve a BLASZ-ban 3. Újpest II. Igen ám, de ez csak nyolc együttes, márpedig a Fradinak, a Paksnak, az NB I-ben jelenleg kieső helyen tanyázó Zalaegerszegnek és Kaposvárnak, sőt, az NB II-ből feljutó MTK-nak és Budafoknak sincs fakója.

A zuhanyhíradóban elterjedt, hogy a szövetség hajlik arra, hogy az eddigi három helyett a következő szezonban négy csoportos legyen a harmadosztály. Mivel azonban a megyei első helyezettek közel fele nem kíván feljutni, még az is kérdésesnek tűnik, miként sikerül feltölteni a 3×16-os csoportot.

Az már csak halkan jegyezzük meg: amennyiben a jövő héten folytatódó NB I-ben ne adj Isten véletlenül valaki koronavírusos lesz, azonnal (végleg) lefújhatják a bajnokságot. És akkor dől az összes teória, hiszen megoldásként szóba jöhet egy létszámemelés az élvonalban. Az pedig új helyzetet teremtene az alacsonyabb osztályok mezőnyének kialakításában is …

Sok ismeretlenes tehát jelenleg az egyenlet. Csupán az biztos, csapatunk a 2020-21-es évadban is a harmadosztályban szerepelhet, függetlenül attól, hogy hány csoportos és csapatos lesz az NB III.

Mondjuk ez is valami …