Szabályváltozások, értelmezések, magyarázatok

Sokak számára érdekes tájékoztatóhoz jutott hozzánk. Az IFAB, azaz a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete kiadott egy rövid kommunikét, mely a legújabb szabályváltozásokat, illetve értelmezéseket, magyarázatokat tartalmazza. Ezek közül szemezgettünk olyanokat, mely akár a mi csapatunkat, a mi bajnokságunkat is érintheti. Az IFAB 131. éves közgyűlésén, 2017. márciusában elfogadta ezeket a szabályokat, utasításokat, s így már a 2017-18-as idényre is érvényesek.

 1. A csapatkapitány “bizonyos szintű felelősséggel tartozik csapata viselkedéséért”. A csapatkapitányoktól elvárható, hogy éljenek e felelősséggel és segítsék társaik megnyugtatását, pozitívan befolyásolják viselkedésüket a mérkőzés hivatalos személyeivel, illetve az ellenfelekkel szemben.
 2. A játékosoknak tiszteletben kell tartaniuk a játékvezető és a mérkőzés hivatalos személyeinek összes döntését még abban az esetben is, ha a döntés látszólag rossz.
 3. A hosszabbítás félidejében rövid ivószünet engedélyezett, a szünet nem taktikai utasításokra szolgál.
 4. A játékosnak sárga lapot kell adni, ha egy gól ünneplése testi épséggel vagy biztonsággal kapcsolatos problémát jelent.
 5. Megengedett, hog a rúgó játékos az ellenfél térfelén álljon a kezdőrúgás elvégzésekor.
 6. Ha egy játékos szabálytalanságot követ el a játéktéren kívül egy ellenféllel, cserejátékossal, csapatvezetővel szemben, akkor a büntetés szabadrúgás a játéktér határolóvonaláról.
 7. Ha a leshelyzetben lévő játékossal szemben szabálytalanságot követnek el, akkor a szabálytalanságot kizárólag abban az esetben kell büntetni, ha a leshelyzetben lévő játékos még nem próbálta megjátszani vagy támadni a labdát.
 8. Azt a leshelyzetben lévő játékost, aki “blokkolja” ellenfelét vagy hatással van rá, büntetni kell.
 9. A játékosnak, aki szabálytalanság elkövetésével “ígéretes támadást állít meg” a büntetőterületen belül, nem kell sárga lapot adni, ha a szabálytalanság a labda megjátszására tett kísérlet volt. (A tizenegyes természetesen jár.)
 10. A kapusnak sárga lapot kell adni, ha miatta kell megismételni a tizenegyesrúgást.
 11. Annak a játékosnak, aki elhagyta a játékteret és engedély nélkül tér vissza, és beavatkozik a játékba, sárga lapot kell adni és közvetlen szabadrúgással (büntetőterületen belül tizenegyessel) kell büntetni.
 12. A nemzeti labdarúgó szövetségeknek mostantól lehetőségük van a “visszatérő cserejátékosok”és ideiglenes kiállítások engedélyezésére az ifjúsági, veterán, fogytatékkal élő és grassroots futballban. (Az MLSZ dönti el, hogy él-e a lehetőséggel.)