Nincs leállás, a kényszerszünet alatt is heti ötöt edzenek játékosaink

Mikor 2019 nyarán Jászberény egykori ikonikus játékosa, Német Gyula átvette a JFC felnőtt csapatának az irányítását, nem csak ő maga, de még a klub vezetői sem gondolták, hogy mekkora fába vágta a fejszéjét. Ugyan végig járta a szamárlétrát, az utánpótlás csapatok kispadjának keménysége azonban meg sem közelíti egy felnőtt gárdáét.

  • Azt hiszem nyugodtan mondhatom, ennél nehezebb bemutatkozó évet elképzelni sem lehet – vélekedett felvetésünkre a néhány éve még az NB II-ben gólkirályi címet, s talán emiatt is még mind a mai napig játékosfejjel gondolkodó Német Gyula. – Először nyáron kaptam meg feladatként, hogy építsünk új csapatot, majd a téli szünetben kellett drasztikus módon belevágnunk a fiatalításba. Most pedig jött a bajnokság megszakítása … Mindez alig 8-9 hónap alatt. Nehéz így előre tervezni.

A koronavírus járvány vízválasztó lehet a magyar labdarúgás számára (is) …

  • Biztos vagyok benne, hogy amikor az élet visszakerül a rendes kerékvágásba, új időszámítás kezdődik  a futballban. És nem csak hazai viszonylatban … Nem tudom, hogy mi lesz az idei bajnokság sorsa, hogy folytatódik-e valamikor vagy egy idő után lefújja az MLSZ, végeredményt hirdetnek a jelenlegi állás alapján vagy egyszerűen törlik a 2019-2020-as pontvadászatot. Nekem, nekünk egy célunk lehet most, valahogy tűzben tartani játékosainkat, hogy amikor visszatérhetnek a pályára, ne a nulláról kelljen kezdeni a munkát. Szerencsére olyan korrekt vezetőkkel dolgozhatok együtt, akik valamennyi játékossal megegyeztek a további folytatásról, senkit nem küldtek el, senkivel nem bontottak szerződést. Az ismeretségi körömben ez nem mindenhol van így … Akad olyan klub, ahol azonnal hazaküldték az összes játékost és azóta sem edzenek.

Apropó edzés. Nálunk mi a helyzet?

  • Valamennyi játékosunk megkapta az edzéstervet, mely a súlyzós gyakorlatoktól a futásokig tartalmazza az összes feladatot. Mindenki rendelkezik a szükséges órákkal, így naponta figyelemmel követhetjük, ki, miként hajtotta végre a kiírt penzumot. Ezen felül személyesen is ellenőrzöm a játékosokat, különösen a fiatalabb generáció tagjait, természetesen szigorúan betartva a járvány miatt hozott érintkezési szabályokat. Az első időszakban heti hármat, most már heti ötöt edzenek a játékosok. A futásokat kettő, max három fős csoportokban végzik. Azt tapasztalom, hogy mindenki nagyon tisztességesen dolgozik. Örülök, hogy megértették, nem a klubnak, még csak nem is nekem tesznek jót, ha keményen edzenek, hanem a saját érdekük, hogy fizikálisan jó állapotban maradjanak. Aki “leül”, simán csapat nélkül találhatja magát, amikor újra pályára léphetünk.

A kényszerszünet arra mindenképpen jó, hogy a sérüléssel bajlódó játékosok felépüljenek, s amikor lehetőség nyílik a folytatásra, bekapcsolódjanak a közös munkába.