Nem a futballból, hanem a futballért élek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 2019-20-as harmadosztályú bajnokságra új szakmai stáb készíti fel csapatunkat. Vezetőedzőnk az a Német Gyula, aki néhány esztendeje még játékosként volt a berényi közönség kedvence. Újdonsült szakvezetőnket új beosztásáról, a futballról alkotott hitvallásáról faggattuk.

  • Azt hiszem, kicsit kilógok a vezetőedzők megszokott sorából – kezdte mondandóját Német Gyula. – Akárcsak játékos-pályafutásom idején, most is civil munkám mellett vállaltam el a feladatot, fogalmazhatnék úgy is, nem a futballból, hanem a futballért élek. Éppen ezért különösen fontos számomra, hogy olyan segítők álljanak mellettem, akikre bármikor támaszkodhatok. Lukácsi Lóri, Panyi Csaba vagy Juhász Tibi ilyenek, így akkor sem kell különösebben idegeskednem, ha a munkám miatt véletlenül nem tudok jelen lenni a pályán.

Egykori közönségkedvencként azért nagy fába vágta a fejszéjét …

  • Tisztában vagyok vele, váratlanul is ért a vezetők felkérése, de … De úgy gondolom, miután alaposan átbeszéltük a dolgokat a klub vezetőivel, teher nélkül kezdhetem a munkát. Az elmúlt évek után ezúttal nem feljutási céllal vágunk neki a bajnokságban, hanem egy új, fiatalabb együttes kialakítása az elsődleges feladatom. Természetesen ez menet közben, az eredmények függvényében változhat, de egyelőre nem szeretnék ennyire előre tekinteni. Lassan körvonalazódik, hogy ki megy és ki marad. Hiszem, ha az “öltöző” átveszi az én mentalitásomat, nagy bajba nem kerülhetünk.

Azért egy felnőtt csapat irányítása más, mint az utánpótlásban dolgozni.

  • Tisztában vagyok vele, de vallom, hogy a szamárlétrát végig kell járni. Az az elmúlt néhány év, amit a fiatalok körében töltöttem, csak a javamat szolgálja. Tudom, akadnak olyanok, akik csak legyintenek az U19-es csapatunkkal elért bajnoki címre, mondván a harmadosztályban nem kunszt az első helyen végezni. Az én véleményem viszont az, hogy a világ bármelyik bajnokságában meg kell dolgozni győzelmekért, a bajnoki elsőségért, sehol sem adják ingyen a sikert. Igenis büszkék vagyunk 19 éves gárdánk elért eredményére. Ettől függetlenül a “gyerekek” sem kapják meg ingyen a mezt, meg kell dolgozniuk érte.

Mennyire kapott szabad kezet az új keret kialakításában?

  • Egyértelműen az én felelősségem, s igyekszem hosszabb távban gondolkodni. Tizenhatan maradtak a tavaszi keretből, hozzájuk jön néhány új, illetve saját nevelésű játékos. Bár az elsődleges cél minél több fiatal beépítése a csapatba, de a rutinos játékosokat sem mellőzhetjük. Sándor, Lakatos vagy Miski számomra nem “öreg futballista”, hanem olyanok, akiktől sokat tanulhatnak a gyerekek. Rendkívül fontos, hogy olyan légkör alakuljon ki az öltözőben, mely pozitív irányba lendít a csapaton.

Lehet tudni valamit az új szerzeményekről?

  • Van, akivel közel állunk a megegyezéshez, de olyan is, akit felkészülési meccsen is szeretnék még megnézni. Amint hivatalossá válnak az új igazolások, természetesen azonnal tájékoztatjuk szurkolóinkat.

Csapatunk tagjai számára a korábbiakkal ellentétben elsősorban délutánonként lesznek az edzések. Az első felkészülési mérkőzést július 6-án, a Békéscsaba ellen, Tiszaújvárosban vívja együttesünk.