Kitörni az ördögi körből …

Szép lassan kialakul az a végleges keret, mellyel Német Gyula vezetőedző nekivághat az NB III-as pontvadászat tavaszi idényének. A – sokak által – nem várt jelentős játékosmozgásról klubunk elnöke mondta el véleményét.

  • Ördögi körbe kerültünk az elmúlt években – kezdte mondandóját dr. Gottdiener Lajos. – Miközben többször is a dobogón végeztünk a harmadosztályú bajnokság Keleti csoportjában, azaz ott voltunk az ország első 40 klubja között, az utánpótlás-eredmények, nevelés terén, azaz a pénzt hozó produktivitás szempontjából csupán a 320. helyen állunk a rangsorban. Éppen ezért igazából tervezett fiatalításba kezdtünk 2019 nyarán, más dolog, hogy egyéb körülmények miatt ez a folyamat most télen felgyorsult.

A tíz távozó azért egy kicsit túl mutat a fiatalításon …

  • A nyáron nem könnyen mondtunk le a 35 éves Hevesi-Tóth Tamásról és Farkas Jánosról, most ugyan ilyen nehéz szívvel engedtük el a szintén 35 éves Lakatos Bélát és a 34 éves Sándor Istvánt. Rajtuk kívül tulajdonképpen Gresó Mátyás volt az, akihez ragaszkodtunk volna, ám ő családi okok miatt szeretett volna visszatérni Egerbe. A többi mostani távozó, Lakatos Gergő kivételével nem játszott meghatározó szerepet az ősszel. A kárpátaljai Ilkovics Miklós végig sérült volt, az se biztos, hogy folytathatja pályafutását. Király Olivértől többet vártunk, Győrfi Benedek, Balogh Milán, Menczeles Iván és Szanku Kristóf alig, alig játszott. Úgy gondoltunk, mivel eltökélt szándékunk egy új, zömében saját nevelésű hazai fiatalokra épülő csapat kialakítása, helyettük már most mély vízbe dobjuk fiataljainkat. Az őszi csapat váza ugyanakkor megmaradt, ráadásul már valamennyi “idegenből” érkezett játékosunk Jászberényben telepedett le, így költséghatékonyabbak is leszünk.

Ha már szóba hozta az anyagiakat …

  • Szeretnék megnyugtatni mindenkit, az NB III-hoz szükséges hátterünk megvan. Nem mi leszünk idén a legjobban fizető klub, de költségvetésünk biztosított.

Egy rövid gondolat erejéig térjünk vissza a saját nevelésű fiatalokhoz.

  • Mondhatom, hogy kényszerpályán mozogtunk a felnőtt kerethez való felhozatalukkal, de a felkészülési meccseken látottak megerősítettek abban, hogy jó úton járunk. Különösebb teher nélkül épülhetnek be tavasszal az első csapatba, s akad két, három olyan gyerekünk, akik még sokra vihetik.

Az eddig lejátszott edzőmeccseken rendszeresen pályára lépett – és nem lógott ki a sorból – a 2004-es(!) születésű Borbás Martin és Kurunczi Gábor, a 2003-as Palcsó Martin, valamint a 2001-es Csutorka Márk, Micskó Márk, Kónya Viktor és Drávucz Milán. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Pap Patrik, Ágoston Kristóf és Borics Levente is csak 20 évesek még, nyugodtan kijelenthetjük, az egyik, ha nem a legfiatalabb kerettel várjuk a márciusi bajnoki rajtot.

Csapatunk legközelebb február 12-én, szerdán 17.30-kor, Törökszentmiklóson lép pályára felkészülési mérkőzésen.