Ki vágja át a gordiuszi csomót?

Lehet, hogy egy kicsit “hazabeszélésnek” tűnnek majd az alábbi sorok, de a hét végén történtek azért kellő alapot biztosítanak mindehhez. Ugyan nem csapatunkról lesz szó írásunkban, de érinti klubunkat is …

A harmadosztályú bajnokság tizenhatodik fordulójában a Keleti csoport tizenegyedik helyén tanyázó Tállya – ha a büntetőpontokat nem vesszük figyelembe -, az őszi idényben a pályán mindössze öt (!) vereséget elszenvedő Ózd gárdáját fogadta. (A Putnok elleni meccs elmaradt.) Kettőjük augusztusi első összecsapása 0-0-val ért véget. A borsodi alakulat a listavezető Füzesgyarmattól 3-1-re, a második DEAC-tól 4-0-ra kapott ki korábban, miközben pontot vett el többek között a Ceglédtől, az ESMTK-tól, a Sényőtől, a Tiszaújvárostól és tőlünk is …

Ezek után vasárnap 29-0-ás vereségbe futott bele az újonc Tállyán. Az az újonc, mely hét hazai meccse közül csak négyet játszott otthon, október eleje óta – anyagi okok miatt – nem teheti be lábát az ózdi Városi Stadionba. Az egrieket Jászberényben, a Gyöngyöst és a kis-Lokit Hatvanban fogadta a szezon elején még Várhidi Péter dirigálta együttes. Utánpótlás csapatainak hiánya miatt már eddig is 11 pontot levont az MLSZ a felnőtt együttes éves eredményéből, ám igazából novemberben csúcsosodott ki, mennyire tarthatatlan a klub helyzete. A kieső helyen tanyázó DVTK II-től még csak hármat, majd a hasonlóan gyengén szereplő DVSC II-től hatot kapott az Ózd. Putnokon aztán már ki sem tudott állni a fekete-fehér legénység, s legutóbb jött a tállyai 29-0. Szép, szép, hogy a sportszerűségre hivatkozva, ha 16-17 éves gyerekekkel is, de lejátszották a bajnoki találkozót, ám ezzel kinek használtak?

  1. Saját fiataljaiknak biztosan nem, hiszen vélhetően egy életre elment a kedvük a labdarúgástól egy ilyen “mészárlás” után. (Azt csak zárójelben jegyezzük meg, egyetlen ificsapat sem kaphat 29 gólt egy kiesés elől menekülő NB III-as felnőtt gárdától, hacsak nem az utcáról, lóhalálában szedték össze őket.)
  2. A bajnokság komolyságának, tisztaságának sem tett jót a 29-0, hiszen (ez illetve a korábbi”normális” eredmények közti óriási különbségek) sportszerűtlen módon befolyásolja a pontvadászat végkimenetelét.

Mi lehet a megoldás? Az semmiképpen, hogy az Ózd hasonló módon játssza le a hátralévő 14 bajnoki találkozóját, hiszen ezeknek a meccseknek sem sportszakmai, sem szórakoztató értékük nincs. Az sem, hogy kizárása esetén a soros ellenfelek 3-0-ás eredménnyel kapják meg a három pontot, hiszen a Tállya előnybe kerülne riválisaival szemben.

Talán a legkézenfekvőbb – és legsportszerűbb – megoldás az Ózd összes eredményének törlése lenne, ám a versenyszabályzat értelmében, mivel túl vagyunk a bajnokság felén, ez nem lehetséges. Fel van adva tehát a lecke az MLSZ bizottságának, hogy megoldja a gordiuszi csomót.

Hogy az Ózd pályára lép-e a hét végén a Hatvan ellen, s hogy hol rendezik meg az esetleges összecsapást, azt még senki sem tudja …