Értékelés (III.): akadt kiugró teljesítmény is

Csapatunk vezetőedzőjét, Gelei Károlyt az őszi szereplésünket taglaló harmadik részben arra kértük, értékelje mind a csapatrészeket, mind az egyéni teljesítményeket.

– Nem lehet igazán külön értékelni a csapatrészeket, hiszen nálam a védekezés már a centerrel, míg a támadások felépítése a kapus labdaszerzésével kezdődik – osztotta meg véleményét honlapunk olvasóival a szakember. – Akkor lennék igazán elégedett, ha valamennyi meccset megnyertük volna, de hát ez lássuk be, még a Barcelona szintjén is csak álom. Így inkább úgy fogalmazok, nem lehetek elégedetlen őszi teljesítményünkkel, tavalyhoz képest nagyot léptünk előre.

Mennyire reális a csapat jelenlegi harmadik helye?

– Ennek eldöntését inkább a szurkolókra bíznám, de azt látni kell, hogy míg riválisaink keretében, Kazincbarcikán, Monoron, az RKSK-nál vagy éppen Rákospalotán jó néhány, élvonalban megfordult futballista található, nálunk nincs ilyen. Ugyanakkor több játékosom egyéni teljesítménye is elismerést érdemel, akadnak, akik óriásit léptek előre tavalyhoz képest. Természetesen olyan is található a keretünkben, akitől többet vártam, de alapvetően senki nem okozott csalódást.

Értékelné egyénileg is a játékosait?

– Kérem fogadják el tőlem, hogy a kritikai észrevételeim negatív részét inkább az öltöző falain belül osztom meg, hiszen ez elsősorban az érintettekre tartozik. Ők azok, akik tudják, mit kértem tőlük és mit valósítottak meg belőle. Természetesen néhány játékost örömmel kiemelek, hiszen ők jó példák lehetnek a többiek számára is. Csak a dicséret hangján szólhatok például Menczeles Ivánról, aki tartalék kapusból első számú hálóőrré nőtt ki magát. Sokszor nyújtott kimagaslót, s fiatal kora ellenére viszonylag egyenletes, kiegyensúlyozott formát hozott az egész szezonban. Fejlődése töretlen, szép jövő előtt áll. A közvetlen védelem szintén kitett magáért, nem véletlen, hogy a legkevesebb gólt kaptuk a szezonban. Ugyan volt egy három meccses hullámvölgyünk (15-17. forduló), amikor ugyanannyi gólt kaptunk, mint az azt megelőző 14 meccsen összesen, de így is kimagaslót nyújtottak a fiúk. Hevesi-Tóth Tamás igazi vezér volt hátul, de a többiek is felnőttek mellé. Birtalan János a teljes bal oldalt bejátszotta és mindenhol kihozta magából a maximumot. Mivel a harmadik legtöbb gólt rúgtuk, így tulajdonképpen az előre játékunkat sem érheti komolyabb kritika, de ott azért akad javítani valónk. Itt szeretném kiemelni Hamar Ádámot, aki kétéves kihagyás után, nagyon mélyről küzdötte vissza magát. Kevesen értik meg, az, hogy valaki felépült a sérülésből és orvosilag egészséges, még nem jelenti azt, hogy azonnal képes ugyanazokat a mozdulatokat, mozgásokat, a korábban megszokott sebességgel megcsinálni. Idő kell, hetek, néha hónapok, míg visszatérnek a régi beidegződések.  Ádám sokat dolgozott azért, hogy a hajrában már azt a teljesítményt nyújtsa, amit sérülése előtt megszokhattak tőle a szurkolók.

Miközben komoly célokért küzd a csapat, több fiatal is ott toporog a küszöbön …

– Hol több, hol kevesebb szerepet kaptak a fiatalok, de valamennyiükről elmondható, fejlődőképes játékosok. Ludasi Martin például kezdetben hol játszott, hol nem, aztán a szezon közepére beverekedte magát a kezdőbe, a hajrában pedig már nem is volt kétséges, hogy ott a helye. A fiataloknak gyakran nem is fizikálisan van lemaradásuk a felnőttekkel szemben, hanem fejben, felfogásban kell fejlődniük.

A sérülések sajnos nem kímélték csapatunkat.

– Még enyhén is fogalmazott. Sajnos éppen azok a játékosok dőltek ki a sorból hosszabb időre, akik a kreativitásukkal segíthették volna még jobb eredményekhez csapatunkat. Kis Róbertet sajnos egész évre elveszítettük, pedig kulcsfigurája volt alakuló csapatunknak.

Közeledik a téli átigazolási időszak, érkezik új játékos Jászberénybe?

– Ha oda szeretnénk érni az első helyre, két, három poszton meg kellene erősíteni a gárdát. A kiszemeltjeink megvannak, de látni kell, télen nehéz igazán meghatározó játékost szerződtetni. A klub vezetői már most is azon dolgoznak, hogy ne csak a pályán, de a fehér asztal mellett is sikeresek legyünk.

Csapatunk pénteken tartja évadzáró vacsoráját, majd január 5-én felmérésen kell bizonyítaniuk a játékosoknak, hogy elvégezték a téli szünetre, egyénekre szabott házi feladatot.