Értékelés (I.): a jó csapat tanul a saját hibáiból

Általános elképedésre, akkor váltott edzőt csapatunk az előző szezon hajrájában, amikor már semmi nem számított. Gelei Károly három fordulóval a bajnokság befejezése előtt, a kilencedik helyen vette át együttesünket. Bár irányításával akkor kétszer nyertünk, egyszer döntetlenre végeztünk, így is 40(!) ponttal maradtunk le a bajnok Nyíregyháza, és 23 ponttal(!) a még feljutó, harmadik helyezett Cigánd mögött.

Mióta Jászberényi FC edzője, összesen huszonegyszer ült a csapat kispadján. Milyen érzésekkel tekint vissza az elmúlt közel hét hónapra?

– Nem bántam meg, hogy elfogadtam a klub invitálását májusban. Jó közösségbe, befogadó közegbe érkeztem, tenni akaró, sikerre vágyó vezetőkkel, játékosokkal találkoztam. Az egész klub ambiciózus, komoly célokat szövöget, senkit nem kell nógatni a munkára. Így pedig sokkal könnyebb dolgozni.

Mennyire elégedett az eddig elért eredményekkel?

– Bár maximalista vagyok és mindig nyerni szeretnék, azért igyekszem a realitás talaján maradni. Szép eredménysorral büszkélkedhetünk, hiszen mindössze kétszer nem szereztünk pontot. Ám számomra elsősorban nem a megszerzett pontok száma a dicséretes, hanem az, hogy ismerve honnan indultunk, s hova érkeztünk. Mindenki nagyon odatette magát a siker érdekében. A vezetők minden feltételt igyekeztek teljesíteni, hogy a játékosok csak a futballra koncentrálhassanak, labdarúgóim pedig az edzéseken és meccseken követtek el mindent a győzelem érdekében. Természetesen akadtak meccsek, melyekből többet is ki lehetett volna hozni, ám olyat is behúztunk, ahol kevésbé állt nekünk a zászló. Egy biztos, biztató a jövőkép. A harmadik helyen telelünk, lemaradásunk a listavezető mögött mindössze 4(!), a másodiktól 1(!) pont, azaz nem lefutott a pontvadászat.

Emeljen ki egy meccset, amelyet legszívesebben elfelejtene, illetve amelyikre igazán büszke!

– A Kazincbarcikától elszenvedett 4-0-ás zakót sajnálom, de azt kell mondanom, szükségünk volt rá.  Rávilágított azokra a hibákra, melyeket a jövőben nem követhetünk el, ha el akarjuk érni céljainkat. Vallom, nem az a jó csapat, amelyik nem hibázik – hiszen ilyen nem létezik -, hanem az, amelyik tanul a saját hibáiból. Szükségünk volt arra a pofonra, hogy levonjuk a tanulságokat. Azt csak halkan jegyzem meg, egy héttel később négy gólt rúgva nyertünk … Ugyan sokat jelentett valamennyiünk számára a Monor és a REAC elleni idegenbeli rangadókon elért győzelmünk, én mégis egy másik meccsre vagyok büszke. A kis-Loki ellen 2-1-re vezettünk, mikor a 89. percben egyenlítettek a vendégek. Játékosaim azonban nem kezdték el lógatni az orrukat, hanem összeszorították a fogukat és a hosszabbításban kicsikarták a győzelmet. Óriási mentális erőről tettek tanúságot. Úgy gondolom, az a diadal többet ért három pontnál …

Gelei Károly értékelése második részében már kimondottan az őszi szezon mérkőzéseit veszi górcső alá. A folytatást hamarosan megtalálhatják honlapunkon és facebook-oldalunkon.