El kell hinni a játékosnak, hogy jót akar az edző

Csapatunk vezetőedzője, Gelei Károly értékelése első részében arról beszélt, hogy csapata a kilencedik helyről indulva miként jutott el a dobogó alsó fokáig, hogy miként sikerült a 40(!) pontos lemaradást 4-re csökkenteni. Ezúttal a cél, eredményesség, előrelépés hármas mentén faggattuk a szakvezetőt.

Milyen céllal vágtak a neki augusztusban az új bajnokságnak?

– Mikor májusban aláírtam a szerződésem Jászberényben, az volt a klubvezetők kérése, hogy a lehető legrövidebb időn belül, akár már 2017 tavaszán harcoljuk ki a feljutást az NB II-be. Még akkor is, ha mindenki tudja, egy új csapat építéséhez, illetve az bajnoki cím kiharcolásához idő kell, s ez ideális esetben is két év. Az őszi idény végéig az 1-3. hely valamelyikét kellett elérnünk úgy, hogy látótávolságon belül maradjunk az éllovashoz – avatott be a vezetők elvárásaiba Gelei Károly. – A célt teljesítettük, a harmadik helyen telelünk, s mindössze négy pontra állunk a listavezető Kazincbarcika mögött. Hét új játékos érkezett a nyáron, kimondva-kimondatlanul új csapat építésébe kezdtünk. Nem egyszerű feladat összegyúrni egy gárdát, miközben azonnal kellenek az eredmények is. Hiába van valakinek tizenegy jó játékosa, az még nem jelenti azt, hogy a csapat is jó lesz. Mindennek a záloga, hogy kialakuljon egy olyan közösség, mely bízik a másikban és bízik önmagában is. Úgy érzem, jó irányba haladunk, de még messze az út vége.

Ahol ilyen rövid időn belül kell célba jutni, mi a fontosabb, mi élvez elsőbbséget: a a fejlődés vagy az eredményesség?

– Erre nem lehet egyértelmű választ adni. Ha nem fejlődsz egyéni és csapat szinten, nem érsz el eredményt. De az eredményesség miatt időnként áldozatot kell hozni a fejlődés oltárán. Ez a két dolog nincs mindig párhuzamban egymással, ám a kettő közti egyensúlyt meg kell találni. Ha sikerül célba érhetsz, ha nem, lezuhansz …

Hol tart most a csapat? Kijelenthető, hogy a jelenlegi gárda jobb, mint a tavaszi volt?

– Hogy csapat szinten mennyit fejlődtünk, azt az eredmények döntik el, azaz az alapján ütőképesebbnek tűnik az őszi keret. Akad játékosom, aki óriási javuláson ment át az elmúlt fél évben, bár kifelé talán kevésbé látványos a fejlődése. Felfogás tekintetében viszont egyértelmű a válaszom: ez a mostani keret sokkal előrébb tart, mint a korábbi. Az öltözőben egyértelművé tettem mindenki számára: ki akarom irtani a magyar játékosokra jellemző kishitűséget, negatív gondolkodást belőlük, de ehhez kellenek ők is. El kell, hogy higgyék nekem, jót akarok nekik és a csapat számára is, csak olyan kérek tőlük, amit tudom, hogy meg tudnak oldani. Őszinte vagyok a játékosaimmal, nem köntörfalazok, nem beszélek mellé, mikor értékelem őket. Nem baj, ha hibázik valaki. Az viszont igen, ha nem tanul belőle, ha nem akarja kijavítani , s csak lógatja a fejét. Nagyon sokat beszélgetünk a pályán, s azon kívül is, úgy érzem, ennek hatása a leginkább kézzel fogható. A vezetők elmondása szerint, ha az előző szezonban mi kaptuk az első gólt, mindig vereség is lett a vége. Ma már ez nem így van, többször fordítottunk vesztett állásból, vagy csikartuk ki a győzelmet, szereztünk pontot az utolsó pillanatokban.

Gelei Károly értékelése harmadik részében – kedden – a csapatrészeket, az egyéni teljesítményeket veszi górcső alá.