Átlagos teljesítmény, középmezőny

A tavaszi eredmények alapján készített táblázatunk sok mindent elárul az erőviszonyokról.

Csapatunk a nyolcadik helyen fordult a télen, s végül a hatodik helyen zárta a harmadosztályú labdarúgó bajnokság Keleti csoportjának 2017-18-as idényét. Úgy is fogalmazhatunk, az átlagos teljesítmény középmezőnybeli tagságot ért …

Egyértelműen kimagaslott a csoportból a bajnoki címet szerzett Monor együttese, mely őszi teljesítményét is túlszárnyalva, egyetlen meccsen(!) nem gyűjtötte be tavasszal a három pontot. Mindennél többet mond a feljutó gárdáról, hogy veretlenségét mindvégig megőrizve, a legtöbb gólt szerezve és a legkevesebbet kapva végzett az élen.

Ugyan az ESMTK legénysége a bajnokság első felvonásában még tartotta a lépést a listavezetővel – a téli szünetben mindössze három pont volt a lemaradása -, ám tavasszal már beleszürkült a mezőnybe. Mindössze négy meccset nyert idén a fővárosi együttes, így az is csodaszámba megy, hogy megőrizte második helyét.

A harmadik az a Putnok lett, mely elsősorban kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti dobogós helyezését. Ősszel és tavasszal egyaránt 23-23 pontot szereztek Koszta Péter fiai. Bár a Tiszaújváros remek második félévet produkált – a Monor után a második legtöbb pontot szerezte – csak faragni tudott hátrányán a dobogósok mögött.

A középmezőny rendkívül kiegyenlített volt. Az ötödik DVTK II és a tizenkettedik MTK II között mindössze négy pont volt a különbség. Ehhez a nyolcas mezőnyhöz tartozott csapatunk, a Jászberényi FC is. Arany László fiai bárhol, bárki ellen ugyan úgy képesek voltak a pontszerzésre, mint a vereségre. Míg védőjátékunk a legjobbak közé tartozott a mezőnyben, hiszen csupán három együttes – a Monor, az ESMTK és a DVTK II – kapott kevesebb gólt, addig támadásainkban kevés volt az átütő erő. Nem véletlen, hogy csupán a kiesett Tiszafüred és Balassagyarmat, valamint a tizenharmadik Tállya talált kevesebbszer a kapuba.

Ugyan a tavaszi szezon közepén még több csapatot fenyegetett a kiesés réme, a hajrára tulajdonképpen három együttesre csökkent a veszélyeztetett zónához tartozók köre. Bár az utolsó fordulóig nyílt maradt köztük a versenyfutás, a Tállya végül érvényesítette tavaly szerzett rutinját, s így két újonc, a Balassagyarmat és a Tiszafüred kényszerült búcsúra.

A bajnokság negatív szenzációját a Salgótarján szerezte, mely anyagi nehézségek miatt idény közben kénytelen volt visszalépni.